El primer discurs de Demòstenes, un dels oradors més rellevants de la història i un important polític atenès, va ser tan dolent que la seva audiència va riure d’ell. Mentre caminava cap a la seva casa desanimat i resignat per la seva incapacitat per parlar al públic, es va trobar amb un actor anomenat Sàtir, qui li va ensenyar com pronunciar un discurs. Demòstenes es va construir un petit estudi subterrani on va practicar durant setmanes la seva oratòria lluny de qualsevol distracció mundana. Va curar la seva quequesa parlant amb pedres a la boca i la seva dificultat per respirar recitant poesia mentre corria costa amunt. Amb tals esforços, finalment va ser capaç de mantenir fetillada la seva audiència atenesa.

Tenim clar que un bon líder ha de ser capaç de construir bé el propòsit de la seva companyia i detectar oportunitats en el seu entorn, però sabem que també és paper fonamental dels líders saber comunicar aquest propòsit amb la finalitat d’estimular la motivació intrínseca dels qui lideren i descriure aquests entorns de manera que aquells puguin aprofitar tots els seus recursos.

Recentment, els investigadors han començat a estudiar l’important vincle entre el llenguatge i lideratge

Pensa en el Nadal, com els embolcalls dels regals solen ser tan impactants com el propi regal.

Segons el psicòleg estatunidenc, qui va ser expresident de l’Associació Estatunidenca de Psicologia (APA) i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Colorado, John J. Conger, que va assessorar cinc presidents dels Estats Units en assumptes relacionats amb la psicologia, dominar el llenguatge del lideratge es divideix, al seu torn, en

  1. El domini del procés de definir el propòsit de l’organització (tema sobre el qual vaig escriure fa uns quants posts), és a dir, el missatge, l’adreça que cal prendre.
  2. El domini del que es denomina “enquadrament“, la capacitat del líder d’usar un llenguatge simbòlic per a generar emocions a través del seu missatge, la retòrica, la qual cosa augmenta l’atractiu motivacional del missatge i determina si serà prou memorable com per a influir en la presa de decisions del dia a dia d’aquells que conformen l’organització, la qual cosa proporciona un mapa per a l’acció, la interpretació del líder sobre el propòsit juntament amb els valors i creences que l’acompanyen.

En un estudi de recerca, es va informar els participants d’un projecte que tenia un 80% de probabilitats d’èxit i d’un altre projecte que tenia un 20% de probabilitats de fracàs. Després, es va demanar als participants que triessin un projecte. Inevitablement, van triar el primer, malgrat que en tots dos els resultats eren els mateixos. Queda àmpliament demostrat doncs que enquadrar d’una determinada manera influeix en les nostres percepcions dels seus resultats. Crear marcs significatius pel propòsit, els valors i les creences d’una organització és un component imprescindible perquè reforcen el compromís i proporcionen orientació per a les tasques del dia a dia.

En conclusió, l’enquadrament és la interpretació que fa el líder de l’organització

Així doncs, si com a líder necessites llançar un missatge impactant a la teva audiència:

  1. Emmarca el propòsit de la teva organització entorn d’objectius que fomentin la motivació intrínseca dels qui t’escolten. Basa’t en valors i creences que tinguin significats positius i siguin culturalment importants per a ell@s.
  2. Utilitza històries per a il·lustrar els valoris rectors en l’organització i el mercat.
  3. Ressalta el significat del propòsit, per què es va triar aquest i no un altre, els antagonistes clau (mira el discurs de Steven Jobs a la Boston Computer Society en 1984. Steve Jobs. Per suposició implícita, explica com Apple encarna les qualitats oposades d’IBM), i per què creus que tindrà èxit.
  4. Utilitza analogies i metàfores en el teu discurs.
  5. Permet que les teves pròpies emocions aflorin mentre parles.
  6. Recorda que has de ser percebut/uda com a creïble.
  7. Com a líder, el teu paper és el de creador@ de significat, per la qual cosa no oblidis construir marcs de grans possibilitats

Preparat/da per a comunicar el propòsit de la teva organització?  

Pin It on Pinterest

Comparteix
X